what they did

Wednesday, March 2, 2016

Oh March.


My MarchRead will be this thick. Alahai. 

Bukan nak cerita pasal buku. Nak cakap, one of my bestie since matric dulu, da tukar keje selepas almost 3 tahun kat company lama dia. Kalau diikutkan, aku ni pun da almost 3 years kat company sekarang ni. Dari second year lagi aku da bunyi nak resign, tp masuk tahun ketiga, aku masih di sini. Kenapa? Aku pun tak tau. Mungkin sebab belum ada rezeki aku dapat keje lain. 

Masa sambung masters aritu, aku hold dulu niat nak resign, sebab aku takut aku susah nak adapt dengan environment tempat keje baru at the same time nak kena adapt life as a part time student pulak. 

But now, as I'm officially no more a student, I think I should again consider myself to resign for good. Lama sangat da aku ni duduk bertapa kat company sekarang ni. Kalau tengok LinkedIn, ramai da yang bertukar-tukar keje since our graduation on 2012 dulu. Aku je yang masih di sini. 

Tapi, frankly, di usia 28 tahun ni, aku tak tau lagi apa aim aku untuk next 5 years. Especially for my career. Sebab tu aku susah nak jawab soalan interview. Aku ada aim untuk jadi full time traveler on my 30th and I couldn't possibly tell that to the interviewer right? Company mana la yang nak hire aku kalau macam tu. Aduhai. 

Jadi, aku ada masalah tatau nak apply post apa sebab aku takde aim dalam career aku. Aku nak hidup freely je lepas ni. Even ramai yang kata impossible to do that. Sebab tu la aku tak yakin aku boleh dapat keje kalau aku cakap camtu. 

Alahai, I kept on repeating the same point. Tapi point tu tak ke mana pun. Aku kena lebih serius berfikir apa aku nak buat dalam masa terdekat ni, dan dalam jangkamasa panjang ni. 

Fikir Ili, fikir!

2 comments:

  1. ko dah habis master ke? cepatnye

    ReplyDelete
  2. Awkk. Jgn la tanya camtu. Sy quit di tengah jalannn. Huhu.

    ReplyDelete

what do you think?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...