what they did

Friday, August 12, 2016

Harry Potter And The Cursed Child: The Review

Nurul mintak aku tulis review pasal Harry Potter and the Cursed Child ni. Sekali dia mintak, aku rasa tanak layan. Sebab aku tau aku tak pandai nak review buku. Haha. Kali kedua dia mintak, aku rasa aku tak patut kecewakan dia. Even it might turn out to be not very professional. Haha. Siap remind aku tu, review, not spoiler. K. 

So, aku baca buku ni dua hari. First impression pasal harga, biasalah tu.. Buku Harry Potter mana yang harga tak masuk akal kan? Lagi-lagi buku nipis. Ke seratus tu normal? Entah. Tapi aku judge buku tu murah ke tak, depends on ketebalan dia. Hahaha. Pergi meninggal la author dia famous nak mati ke pun kan, asalkan buku dia nipis, tp harga dekat seratus, aku tetap rasa mahal dan tak berbaloi (Tp aku beli gak. Hm.)

Aku tak pernah baca scriptbook. Bila tau dia adalah scriptbook, not a prequel, not a sequel katanya, aku confirmlah teruja nak baca. Kata kipas-susah-mati kan?

Tapi bila dah baca, aku rasa nak bagi tiga bintang je kot dari lima. 

1) As I said, aku tak pernah baca scriptbook. So, aku rasa susah nak imagine situasi dalam satu-satu scene.  Salah satu benda yg aku suka dgn ketujuh-tujuh tulisan JK Rowling sebelum ni ialah bagaimana beliau menyampaikan sesuatu perkara dgn begitu detail. Kalau dia explain Hermione masa mula-mula dia muncul kat Hogwarts Express tu la contohnya, dia akan explain dgn cara yg pada aku takde kat kebanyakan penulis lain. Very detail yet funny in terms of words used. Sometimes tak terfikir pun utk describe mcm yg dia describe. Tapi, semua tu aku tak dapat kat buah tangan terbaru JK Rowling ni. Sebab tu aku susah nak imagine satu-satu scene. Atau, mungkin scriptbook memang macam tu?

2) Next point, aku rasa jalan cerita dia tak begitu magik. Memang para penulis masih mengekalkan elemen-elemen magik dalam buku ni. Masih ada macam-macam spells, masih gunakan wands, etc. Tapi, semuanya benda lama. Yang diolah semula utk dijadikan jalan cerita baru. Kalau kita baca novel sebelum-sebelum ni, mesti ada new spells to be learned, new adventure to be explored. Buku terbaru ni, sorry to say, kalau anda menantikan sesuatu yang baru, as what I've been expecting, takde pun. Haha. Buku baru ni lebih menekankan elemen-elemen kekeluargaan, mungkin sebab Harry sendiri dah agak berusia kan. Mungkin. 

Dua je point aku sebenarnya. Haha. Tapi tu la aku punya review ikut pendapat aku. Mohon Nurul tak kecam aku sebab aku tak pandai review. Haha. 

:: Nurul, ada goodreads? Add aku sat. Hehe. 

2 comments:

  1. Hahaha.thanks for the review ili. Tak sesia aku paksa ko. Tapi macam betul la telahan aku, it's not that good. Macam jk rowling too desperate.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha. Tp aku usha review kat goodreads pun tak brp nak best. Ramai yg kata fan fiction. Ape ntah. Aku bukan paham. Kakaka.

      Delete

what do you think?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...