what they did

Wednesday, November 30, 2016

KL-HCMC-KL Overland: Vietnam Part 4

Salam'alaik

Perangai malas update da mula dah. Haha. Lambat je kan nak update. 

Aku suruh Encik Labu baca post aku before before ni. Dia kata aku punya post tak best. Sebab banyak sangat membebel. Dia suka baca post yang banyak gambar. 

Hm.

Aku suruh dia jangan baca lagi.

---------------------------------------------

Hari seterusnya bermula. Kat HCMC, waktu sejam lewat dari KL. Jadi, pukul 7pagi HCMC dah macam pukul 8pagi sebenarnya di KL. Matahari dah mencanak. Pagi tu sambil beralasperutkan megi Malaysia, aku melayan view pagi di lorong bawah hotel. Malam tadi banyak gerai makan kat bawah tu. Bau masakan depa pun kemain menusuk sampai aku kena makan megi secawan sebelum tidur sebab tanak bagi teruja sangat dengan bau yang menyelerakan itu. Kah!

View dari atas bilik. Kat bawah tu la banyak kedai makan malam tadi.

Aku tak ingat aku check out pukul berapa. Yang pasti, dah agak lewat.Tiket bas ke PP around pukul 12.30. Jadi sempatlah nak pusing bandar Saigon ni. Lepas check out, aku ke travel agency semalam, tumpang letak beg. Gile kau nak angkut beg berat tu ke hulu ke hilir. Memang tidaklah.

Aku tak pasti beliau jual ape. Bajet kamera DSLR agaknya, nak ambik gambar jalanan macam ni. Okbai.

Banyak sebenarnya attraction kat area HCMC ni. Tapi yang aku sesangat nak pergi adalah Central Post Office depa. Sebabnya, aku nak pos poskad ke Malaysia. Kah! Tak pernah travel pos poskad. Tengok orang lain buat, macam best je kan. Tu yang beriya tu. 

Muzium yang tutup.
Tugu Ho Chi Minh. Aku tak baca sejarah dia, haha. Tugu ni kat People Committee Hall dan ramai orang masa ni. Ada event kot.
Cathedral depan post office.
Jadi, sebab masa tak berapa nak banyak, terpaksa pilih-pilih tempat yang nak dilawati. Sepanjang jalan dari travel agency ke post office tu ada a few other attraction antaranya Ben Thanh Market, Revolutionary Museum, People Committee Hall dan exactly depan Central Post Office ada Cathedral Notre-Dame. Most of these places tutup hari tu sebab raya cina mungkin, atau sebab hari Ahad kot. Serius aku lupa. Haha. Jadi, boleh ambik gambar dari luar je la.

Yeah, ini tempat yagn dituju, Central Post Office. Ada gambar aku dengan model yang pakai ao dai depan pintu masuk, tapi seganlah nak post kat sini. Haha. Lupa. Hari ni kita boleh nampak kebanyakan wanita akan pakai ao dai, baju tradisional orang Vietnam. Macam baju raya la kiranya kan. CNY.
Penjual depan post office.

Kat post office pulak ramai tourist. Masing-masing tengah sibuk nak pos poskad macam aku jugak. Aku beli poskad kat sini je, 50000VD. Setem pulak 10500VD. 

Bajet sibuk tulis poskad.

This is it!

Lepas pos poskad, balik la semula ke travel agency tadi. Ngam la jugak sampai situ, bas pun sampai. Sebelum tu sempat la jugak beli buah untuk alas perut dalam bas sebab expected sampai ke PP around pukul 9/10 malam. Lama weh!

Around 12.30 tepat la jugak, bas pun gerak kutip penumpang lain dari other few check point kat situ. Boleh kata semuanya omputeh dalam bas tu. Haha. 

Jumpa orang jual kopi lagi arini. Belasah!
Maka, berakhirnya jelajah di kota Saigon. Sekejap je kan. Haha. Actually banyak tempat lagi boleh pergi kat Ho Chi Minh ni. Chu Chi tunnel dan Sungai Mekong. Tu memang famous. Kalau aku ada sehari je lagi kat HCMC memang aku gi, sebab jauh jugak dari HCMC nak ke area tu. Ambik masa sehari la jugak. Takpelah, misi trip kali ni adalah overland kan. So, focus on route je la. Next trip nak sambung dari HCMC mungkin boleh spend sikit masa ke either one of those tempat tu. 

Ok, cukup dulu untuk malam ni. Nanti sambung kat PP plak.

Friday, November 25, 2016

KL-HCMC-KL Overland: Vietnam Part 3

Salam'alaik

Aku ingat nak sambung menaip kat post semalam je, tetiba Nurul dah comment pulak, menandakan dia dah baca kisah aku. So, aku terpaksalah buat post baru lagi untuk sambungan kisah aku ni. Haha. Berlambaklah part aku untuk trip 6 hari ni nanti. Kah!

-----------------------------------------

Lepas dah dapat tiket ke PP untuk esok, misi seterusnya, cari tempat tidur! Kalau tak, nak suruh aku tidur kat bus stop ke camne? Based on research, ada la beberapa nama guest house atau backpacker dorm yang agak famous dalam kalangan backpackers Malaysia di area Nguyen Cu Trinh. Ikutkan pembacaan aku, ada katil yang cuma USD 5 per day! Tapi rata-rata bilik yang dijumpai, rate around USD 15 dan bilik pulak kat level 4!

Sebelum tu, masa kat travel agency tadi, sempatlah jugak pow dia punya physical map area HCMC ni. Misi mencari bilik menggunakan kedua-dua metod; physical map dan google map. Tapi, sebab dah biasa guna google map, nak baca physical map is very hard for me. Terbelek-belek. Terpusing-pusing. Haha. Naive!

Kim Anh Hotel address. Depa ada free hot water bebila yang kita nak. Request je. Nanti dia hantar.
Lepas penat pusing-pusing, keluar masuk guest house, nak cari bilik yang paling berbaloi la kekononnya, akhirnya jumpa satu bilik di Kim Anh Hotel. Harga bilik takde la terlalu murah; around USD 13-USD 17, cuma receptionist dia which also the son of the owner, was very good in speaking English. Siap slang kau! Rupanya mamat tu tengah study kat overseas. Lega amatlah bila dapat jumpa orang yang boleh speaking ni.

Bilikku. Ada peti ais, tv, wifi pun ada, tapi biasalah kan.

Petang tu habis dengan mencari bilik je. Haha. Mujurlah area tu memang berlambak backpacker hostel dan guest house. Tinggal rajin dengan tidak je la nak keluar masuk tanya.

Malam tu dihabiskan dengan pusing-pusing area Ben Than Market. Ok, Ben Than Market ni tempat biasa orang shopping. Tapi dia tutup malam. So, malam tu sambil-sambil cari tempat makan, jalan-jalan shopping la juga sikit kat lorong-lorong tepi market tu. Ramai je orang berjual kat situ. Sempat la jugak aku terpaksa beli beg galas tepi oleh seorang peniaga kat situ gara-gara cuba menawar harga. Ceritanya aku tanya je beg tu berapa harga. Dia sebut la berapa harganya. Bila tanya semula untuk mintak lebih murah, dia pun offer harga murah sikit. Then bila aku decide tanak beli sebab aku rasa agak mahal, dia gi pujuk macam hape, suruh beli jugak. Sampai tahap paksa dah sebenarnya. Then siap tak bagi aku keluar dari kedai dia lagi. Nak tak nak, beli la jugak tapi terpaksa beli. Pengajarannya, lepas ni gi mana-mana, sila jangan tawar harga kalau tak berminat nak beli.

Kawasan ni banyak kedai makan halal. Kat sini jugak first time try kopi ais Vietnam tu. Serius sedap weh!

Then, jumpa juga la akhirnya kedai makan muslim kat area belakang market. Rupanya area tu la orang Malaysia suka borong telekung Vietnam. Haha. Dan di sini jugaklah aku terjatuh hati dengan kopi ais Vietnam. Sebekas RM3. Sedap gila baq hang! Depa terima duit RM masa ni. Sekarang aku tak pastilah sebab matawang kita dah makin jatuh, kan. Ni semua salah kerajaan. Eh.

Bihun sup.  Ada sorang staff perempuan kat sini pernah keje kat Malaysia, so BM dia memang fasih la. Tapi most of Muslim kat sini boleh cakap Melayu walaupun tak begitu fasih.

Lepas pekena kopi ais dan bihun sup Vietnam, berjalanlah kembali musafir ini ke bilik. Sambil on the way balik tu, dapatlah tengok orang Vietnam sambut CNY kat dataran depan Ben Than Market. Satu benda perlu tahu, moto kereta kat HCMC ni bawak laju dan macam orang gile. Kita nak melintas jalan pun takut sebab nampak depa sangat laju dan susah sangat nak berhenti bagi laluan kat pedestrian. Tapi takde pulak nampak ade kes terlanggar ke ape. Kagum aku.

Tengah tengok gelagat driver kat HCMC dan sambil tengok CNY punya celebration, tetibe couple dari Penang tadi tegur. Depa baru balik dari mana entah. Depa la bagitau yang Ben Tanh Market tutup 4 hari termasuk esok. Memang tepatlah plan aku tanak ke Ben Tanh Market. Mujur juga dah beli souvenir sikit-sikit tadi. Lepas borak sikit-sikit, kami pun berpisah.

Malam makin larut, makanya balik tidur la. Esok another long day menunggu.

Sambung lagi nanti.

Thursday, November 24, 2016

KL-HCMC-KL Overland: Vietnam Part 2

Orang buat, dia nak buat jugak. Ambiklah.
Hari yang dinanti tiba. Berbekalkan sedikit research dari seat61.com dan beberapa blog tempatan yang aku sendiri dah lupa blog siapa, bertolaklah musafir ini ke bumi Saigon atau juga dikenali dengan nama Ho Chi Minh City, Vietnam. Aku tak ingat berapa jam flight. Haha. Dasar. Yang aku ingat, sampai je sana, benda first aku cari adalah toilet. Dan sedikit mengecewakan bila toilet airport tak sediakan pipe hose. Haha. Aku kan naive. Sebelum ni gi Indonesia, budaya tak banyak berbeza. Sampai kat HCMC, beza la sikit. Sikit je. Yang sengalnya sebab aku tak study langsung pasal toilet. Haha. Tak prepare mende. Terpaksalah guna ilmu istinjak yang ada di dada. Haha.

Benda kedua yang dicari, internet! Tanpa internet, macam mana nak tau arah tuju lepas tu, kan? Masa ni aku gi, of course lack research. Tak tau pun kewujudan poket WIFI macam sekarang ni kan. Atau mungkin juga awal tahun ni teknologi ni belum sampai Malaysia. Aku tak pasti. Cara utama nak dapatkan internet selain WIFI free, adalah simkad. Ok, memang memusing la jugak airport tu mencari simkad apa nak beli. 

Orang memang selalu cakap semua barang kat airport memang mahal berganda dari tempat lain. Simkad pun tak terkecuali. Melayang 220 000 Vietnam Dhong beli simkad. 220 000 VD tu bersamaan RM32 waktu tu tau! Mahal gile! Tapi sebab tak banyak pilihan, nak cepat, komunikasi pun susah, terpaksa beli juga. Nak beli sekeping simkad tu pun kemain lama sebab pekedai tu tak faham English. Bahasa Melayu memang mimpi je la kan. Memang language barrier sungguh.

Lepas beli simkad, tempat pertama dituju, bus stop. Based on research kat blog siapa entah, katanya bus stop untuk tunggu bas yang akan membawa penumpang ke Ben Tanh Market berada di depan Burger King. Betul memang ada bus stop kat situ. Kenapa Ben Tanh? Sebab memang kat situlah rasanya center kat HCMC tu. Haha. Actually area Ben Tanh tu banyak tourist attraction. Accommodation pun mudah nak cari area tu. Mostly blog yang dibaca pun suggest ke sana.

Actually masa jumpa bus stop tu, masih lagi tak confident tu bus stop. Time tengah mencari-cari tu, ada couple tegur. Rupanya depa dari Penang. Haha. Depa la yang membantu menconfirmkan kat situlah tempatnya nak tunggu bas.

Lepas 15 minit menunggu, driver bas pun sampai dan kami pun naik bas. Bas pun bergerak. Alahai, ayat aku. Haha. Kenderaan kat sini driver seat dia belah kiri. So, sedikit janggallah jugak sebab tak biasa. Along the way to Ben Tanh boleh nampak yang masyarakat kat situ tengah celebrate Chinese New Year juga. Sebab tu tiket flight mahal. Ramai yang nak sambut raya cina kat kampung agaknya. Agaknyalah.

Tempat bas turunkan penumpang.  Tanya officer tu pun kat sini.
Jalan raya HCMC.
HCMC.
Then, sampai di Ben Tanh, sekali lagi blur. Tak tahu nak ke mana. Haha. Couple tadi dah hilang cari hotel depa yang depa dah book awal. Tapi, first thing first. Tiket ke Phnom Penh/Siem Reap kena cari dulu. Maka sesi bertanya bermula. Sesi ayam bercakap dengan itik juga bermula. Haha. Nak dapat exact location tempat yang jual tiket ke PP sangatlah susah. Ada dua orang pegawai beruniform yang tak diketahui jawatan mereka, cuba membantu dengan menulis sesuatu di atas secebis kertas. Pada hemat aku, mungkin itu alamat kedai yang menjual tiket ke PP. Selepas memberi isyarat terima kasih dan thank you, misi mencari tempat seperti yang di alamat bermula. Sesi ayam dan itik bersambung. Akhirnya setelah berhenti bertanya berkali-kali, tempat yang dicari pun ditemui. Rupa premis itu seakan travel agency. Ada beberapa lagi travel agency yang terdapat di situ, tapi sebab dah letih, yang pertama dijumpai itulah yang ditanya. 

Alhamdulillah, receptionist  kat kedai tu boleh berbahasa Inggeris dengan baik. Apesal Inggeris aku tu macam salah eja. Lantaklah. According to her, sekarang memang peak season. Jadi accommodation memang sedikit mahal dan tiket bas juga kemungkinan susah nak dapat. Plan asal ada dua, samada direct ke SR atau singgah ke PP sebelum ke SR. Dari kajian yang seciput, kita boleh naik bot laju dari PP ke SR. Malangnya, menurut receptionist, bot laju hanya akan berlepas setiap pagi dari PP. Memang tak sempatlah. Waktu tu dah tengah hari. Mana mungkin boleh sampai ke PP awal pagi esok kalau tengah hari pun aku masih di HCMC dan perjalanan dari HCMC ke PP lebih 6jam. Kot. Haha.

Jadi, tukarlah plan. Naik je la bas ke PP sebab tiket bas direct ke SR dah habis, peak season kan. Tapi harga tiket memang naik melampau. USD 25 per head. Harga normal cuma USD 12! Tapi, no choice terpaksa beli. Kaya, kan? Pengajaran kat sini, pastikan research juga perayaan local sebelum travel kalau tak nak harga melampau naiknya. 

Tapi, advantage gi travel time ada local festival ni best jugak sebab boleh tengok budaya orang. Rasa bertuah sebenarnya dapat tengok masyarakat kat sini pakai baju tradisional depa yang aku expect they won't wear during normal day. Nanti aku post gambar kalau ada. Haha.

Ok, sambung nanti.

KL-HCMC-KL Overland Vietnam: Part 1

Salam'alaik

Kisah yang bakal diceritakan kejap lagi mungkin membosankan sebab aku dah lupa terlalu banyak details untuk trip ni. Biasanya pulak, lepas aku tulis satu post tentang satu trip, aku akan malas nak menulis semula. Jadi, doakanlah aku berjaya habiskan 6 hari perjalanan ni dalam beberapa post. Tujuan aku buat post pasal trip ni adalah lebih untuk diri aku sendiri, bukan untuk rujukan orang lain. Jadi jangan la berharap sangat aku akan list down budget. Haha. Kalau tidak, takdelah aku sanggup recall balik kisah perjalanan yang dah lebih setengah tahun ni, kan?

Mulakan dengan tarikh. Exact date memang aku dah lupa. Yang aku ingat, cuti raya cina 2016. Haha. 6 hari trip. Plan redah jugak sebab kebetulan ada bonus tahun ni. So macam pendek akal sikit, tak tau nak buat apa dengan duit bonus, jomlah gi berjalan. Kebetulan juga aku dah lama usha route KL-London overland. Aku juga dah plan untuk buat a few trips untuk completekan route ni. Almaklumlah, budget sekadarnya je kan, terpaksalah buat trip pendek-pendek.

Jadi, lepas berkira-kira jumlah hari yang ada dan lokasi yg perlu dilawati, rasanya sempat kot nak buat trip KL-HCMC-KL dalam 6 hari. Plan asal, nak overland dari KL ke Ho Chi Minh City, then patah balik KL naik flight. Tapi bila check harga tiket flight dari KL ke HCMC mahal ya amat. RM500 tak silap aku one way. Masa tu dah agak patah hati dah. Yelah, bajet ciput la jugak even ada bonus kan. Jadi seboleh-bolehnya nak jimat la kan. Tetiba Allah bagi ilham, why not change the way? Ke HCMC by flight, balik KL baru overland. 

Alhamdulillah, harga tiket murah sikit, RM200++ je one way. Malindo. Bercahaya semula rasa kehidupan. Kah! Memang tak fikir panjang, terus beli tiket. Masa tu takde proper plan lagi pun sebenarnya nak buat apa di mana, nak kena naik tren kat mana, nak settle visa macam mana, pit stop pun tak tau kat mana. Accomodation memang jangan la tanya, tak fikir pun. Memang plan nak walk in je. Haha. Kaya kan? Kah!

Tapi sempat la jugak survey cara beli tiket KTM kat KL Sentral. Tapi semua tiket dah habis kalau ikutkan masa tanya di kaunter tiket KL Sentral. Haha. Entah macam mana, nekadkan juga hati sebab positively think that kalau tak dapat naik tren pun, bas mesti berlambak. Asalkan overland. Biarlah macam cheat sikit pun kan, tapi biarlah, route aku, trip aku. Haha.

Semua planning ni kalau tak silap aku take less than two weeks untuk dijayakan. Itu pun masih banyak scratch dan lubang-lubang planning di sana sini. Haha.

Ok, penat nak tulis. Lepas ni sambung hari kejadian.

Babai.

Barakallahufeek

Wednesday, November 16, 2016

20161006

Cheezy Lamb Chop
Nasi Butter Chicken Chop 
Blue Soda
Bandung Soda

@ Chop d'Stop Cafe, Equine Park, Seri Kembangan

Ini kali kedua aku ke sini dengan menu yang sama. Kenapa sampai dua kali aku ke sini dan order menu yang sama? Ok, kat bawah ni cerita dia.

Aku boleh kata, ini adalah salah satu port lamb chop terbaik di Equine Park. Portion kat sini banyak, sesuai untuk orang yang makan banyak macam aku. Haha.

Selalunya kalau aku makan kat mana-mana kedai, depa akan serve dua slice je lamb chop. Tapi kat sini, kau akan dapat empat! Empat slice weh. Dan bukan kecik-kecik slice tu. Belum masuk lagi sayur mayur dan kentang dia. Cheese dia. Leleh baq hang! Blackpaper sauce dia tu pun sedap weh. Tak tipu.

Semua ini hanya RM16 sahaja. Standard je kan harga dia? Barbaloi, sedap dan banyak. Sila serbu kedai ni segera sebelum dia tutup. Eh.

By the way, kedai ni selalu ramai orang especially hujung minggu. Jadi, datanglah hari biasa. 

Rasa nak makan lamb chop pulak.

Informasi sah sehingga tarikh yang tertera.

20161103

20161103
Spageti daging ikan masin.
Engineers Coffee Bar, Nilai.
Kah! Suka hati aku je letak nama.
Aku lupa nama dia.

Menu baru depa. Agak sedap, tapi dah nama ikan masin kan,  mestilah masin.
Macam biasa, sepinggan RM10.
Satu perkara aku suka makan kat sini, harga dia agak reasonable dengan keekslusifan kedainya. Dan ownernya Melayu. Ok, racist.
Terasa makin lapar perut aku post pasal makanan ni.

Imaginary Guest List

Aku lupa pulak aku ada android. Haha
Andorid bekerjasama dengan Google. Maka, haruslah android ada Blogger apps kan. Lambat betul aku punya otak ni bergerak. Haha.
Aku nak kisahkan pasal list tetamu untuk majlis aku nanti. Aku ada listkan senarai tetamu bayangan aku dalam beberapa entry lepas. Kenapa aku cuma plan nak jemput tetamu tertentu je untuk majlis aku. Ok, nak jawab ni.
Aku jenis orang yg mudah la jugak ramah dan masuk dengan orang. Kawan aku boleh kata ramai. Wah, bajet. Kau mampu?
Ok, takdelah ramai sangat pun kawan aku. Tipu je tu. Aku kan dari zaman sekolah menengah lagi dah keluar dari kampung. Masa sekolah menengah, kawan-kawan aku dah mula datang dari seluruh negeri Selangor. Bila mula masuk matrik, mula tambah kawan seluruh Malaysia. Lepas tu kawan UIA pulak. Kawan sekelas, sebilik. Kawan kepada kawan sebilik. Tambah pulak masa kat matrik, aku sorang je dari sekolah aku. Jadi memang nak atau tak, aku terpaksa cari kawan baru untuk survive. Bila masuk Gombak pulak, sekali lagi aku terpaksa cari kawan baru sebab kawan-kawan lama tak sama majoring dengan aku. Then, pergi buat intern kat Sony, another set of new friends juga atas sebab yg sama, I was alone. It goes on like that sampailah sekarang. Kebanyakan tempat baru aku berada, I will be alone.
Tapi aku akan ada kawan rapat di setiap tempat aku berada. Alhamdulillah. I'm trully glad with that fact. Kawan rapat yang ko boleh mintak tolong bila ko perlukan walaupun ko jarang gila contact depa. That kind of kawan rapat.
I believe that I have a bunch of a very high quality of friends throughout my life. And all of them are listed on that imaginary guest list. Jadi, aku memang impikan satu majlis yg dihadiri oleh kawan-kawan berkualiti aku. Klu boleh memang nak la jemput semua kawan aku yg ada kan, tapi dalam keadaan ekonomi aku yg sentiasa mendatar ni, maaflah. Terpaksa memilih yg berkualiti berbanding yg baik. Hehe.
Itu sahaja. Babai.

Random lagi

Salam'alaik

Aku tengah curi-curi menaip di office ni. Bosan dengan preparation ASME audit. Padahal aku tak tahu apa yang aku dah buat untuk audit, tapi aku terasa macam aku dah buat banyak. Kah! Contohnya, aku masih perlu buat PV Elite Validation, aku masih outstanding checklist dan yang paling penting, ASME code tu aku belum khatam lagi. Tapi entah kenapa aku rasa aku dah buat macam-macam. Dasar!

Jadi, sekarang aku kengkonon nak release la stress kejap. Kehkeh.

Sekarang dah susah nak update post kat sini sebab dah takde apps blogger kat apple store. Hari tu yang aku bising-bising apps asyik crash tu, rupanya sebab dah takde update dah untuk blogger apps. Aku try uninstall, lepas tu search semula kat apple store, takde dah. I is sad. Mungkin nasib blog bakal menjadi seperti friendster satu masa dulu, hilang luput ditelan zaman. Tapi mujur wordpress still okay. Boleh la lagi aku membebel kat situ.

Another thing yang mengejutkan aku, blog Nurul dah private semula. Alahai sedih. I missed the old time where I could read all the writings of my friends. Ramai kawan-kawan aku yang berbakat menulis. Yang aku suka membaca tulisan mereka. Tapi mereka dah tak update dah. I is sad.

ok, tu je nak bebel. Babai. Nak sambung keje. Yeke...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...