what they did

Friday, November 25, 2016

KL-HCMC-KL Overland: Vietnam Part 3

Salam'alaik

Aku ingat nak sambung menaip kat post semalam je, tetiba Nurul dah comment pulak, menandakan dia dah baca kisah aku. So, aku terpaksalah buat post baru lagi untuk sambungan kisah aku ni. Haha. Berlambaklah part aku untuk trip 6 hari ni nanti. Kah!

-----------------------------------------

Lepas dah dapat tiket ke PP untuk esok, misi seterusnya, cari tempat tidur! Kalau tak, nak suruh aku tidur kat bus stop ke camne? Based on research, ada la beberapa nama guest house atau backpacker dorm yang agak famous dalam kalangan backpackers Malaysia di area Nguyen Cu Trinh. Ikutkan pembacaan aku, ada katil yang cuma USD 5 per day! Tapi rata-rata bilik yang dijumpai, rate around USD 15 dan bilik pulak kat level 4!

Sebelum tu, masa kat travel agency tadi, sempatlah jugak pow dia punya physical map area HCMC ni. Misi mencari bilik menggunakan kedua-dua metod; physical map dan google map. Tapi, sebab dah biasa guna google map, nak baca physical map is very hard for me. Terbelek-belek. Terpusing-pusing. Haha. Naive!

Kim Anh Hotel address. Depa ada free hot water bebila yang kita nak. Request je. Nanti dia hantar.
Lepas penat pusing-pusing, keluar masuk guest house, nak cari bilik yang paling berbaloi la kekononnya, akhirnya jumpa satu bilik di Kim Anh Hotel. Harga bilik takde la terlalu murah; around USD 13-USD 17, cuma receptionist dia which also the son of the owner, was very good in speaking English. Siap slang kau! Rupanya mamat tu tengah study kat overseas. Lega amatlah bila dapat jumpa orang yang boleh speaking ni.

Bilikku. Ada peti ais, tv, wifi pun ada, tapi biasalah kan.

Petang tu habis dengan mencari bilik je. Haha. Mujurlah area tu memang berlambak backpacker hostel dan guest house. Tinggal rajin dengan tidak je la nak keluar masuk tanya.

Malam tu dihabiskan dengan pusing-pusing area Ben Than Market. Ok, Ben Than Market ni tempat biasa orang shopping. Tapi dia tutup malam. So, malam tu sambil-sambil cari tempat makan, jalan-jalan shopping la juga sikit kat lorong-lorong tepi market tu. Ramai je orang berjual kat situ. Sempat la jugak aku terpaksa beli beg galas tepi oleh seorang peniaga kat situ gara-gara cuba menawar harga. Ceritanya aku tanya je beg tu berapa harga. Dia sebut la berapa harganya. Bila tanya semula untuk mintak lebih murah, dia pun offer harga murah sikit. Then bila aku decide tanak beli sebab aku rasa agak mahal, dia gi pujuk macam hape, suruh beli jugak. Sampai tahap paksa dah sebenarnya. Then siap tak bagi aku keluar dari kedai dia lagi. Nak tak nak, beli la jugak tapi terpaksa beli. Pengajarannya, lepas ni gi mana-mana, sila jangan tawar harga kalau tak berminat nak beli.

Kawasan ni banyak kedai makan halal. Kat sini jugak first time try kopi ais Vietnam tu. Serius sedap weh!

Then, jumpa juga la akhirnya kedai makan muslim kat area belakang market. Rupanya area tu la orang Malaysia suka borong telekung Vietnam. Haha. Dan di sini jugaklah aku terjatuh hati dengan kopi ais Vietnam. Sebekas RM3. Sedap gila baq hang! Depa terima duit RM masa ni. Sekarang aku tak pastilah sebab matawang kita dah makin jatuh, kan. Ni semua salah kerajaan. Eh.

Bihun sup.  Ada sorang staff perempuan kat sini pernah keje kat Malaysia, so BM dia memang fasih la. Tapi most of Muslim kat sini boleh cakap Melayu walaupun tak begitu fasih.

Lepas pekena kopi ais dan bihun sup Vietnam, berjalanlah kembali musafir ini ke bilik. Sambil on the way balik tu, dapatlah tengok orang Vietnam sambut CNY kat dataran depan Ben Than Market. Satu benda perlu tahu, moto kereta kat HCMC ni bawak laju dan macam orang gile. Kita nak melintas jalan pun takut sebab nampak depa sangat laju dan susah sangat nak berhenti bagi laluan kat pedestrian. Tapi takde pulak nampak ade kes terlanggar ke ape. Kagum aku.

Tengah tengok gelagat driver kat HCMC dan sambil tengok CNY punya celebration, tetibe couple dari Penang tadi tegur. Depa baru balik dari mana entah. Depa la bagitau yang Ben Tanh Market tutup 4 hari termasuk esok. Memang tepatlah plan aku tanak ke Ben Tanh Market. Mujur juga dah beli souvenir sikit-sikit tadi. Lepas borak sikit-sikit, kami pun berpisah.

Malam makin larut, makanya balik tidur la. Esok another long day menunggu.

Sambung lagi nanti.

2 comments:

  1. Peh mmg backpacking betul ko ni. Best nye ili!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha, takde la backpacking sangat pun..

      Delete

what do you think?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...