what they did

Wednesday, November 30, 2016

KL-HCMC-KL Overland: Vietnam Part 4

Salam'alaik

Perangai malas update da mula dah. Haha. Lambat je kan nak update. 

Aku suruh Encik Labu baca post aku before before ni. Dia kata aku punya post tak best. Sebab banyak sangat membebel. Dia suka baca post yang banyak gambar. 

Hm.

Aku suruh dia jangan baca lagi.

---------------------------------------------

Hari seterusnya bermula. Kat HCMC, waktu sejam lewat dari KL. Jadi, pukul 7pagi HCMC dah macam pukul 8pagi sebenarnya di KL. Matahari dah mencanak. Pagi tu sambil beralasperutkan megi Malaysia, aku melayan view pagi di lorong bawah hotel. Malam tadi banyak gerai makan kat bawah tu. Bau masakan depa pun kemain menusuk sampai aku kena makan megi secawan sebelum tidur sebab tanak bagi teruja sangat dengan bau yang menyelerakan itu. Kah!

View dari atas bilik. Kat bawah tu la banyak kedai makan malam tadi.

Aku tak ingat aku check out pukul berapa. Yang pasti, dah agak lewat.Tiket bas ke PP around pukul 12.30. Jadi sempatlah nak pusing bandar Saigon ni. Lepas check out, aku ke travel agency semalam, tumpang letak beg. Gile kau nak angkut beg berat tu ke hulu ke hilir. Memang tidaklah.

Aku tak pasti beliau jual ape. Bajet kamera DSLR agaknya, nak ambik gambar jalanan macam ni. Okbai.

Banyak sebenarnya attraction kat area HCMC ni. Tapi yang aku sesangat nak pergi adalah Central Post Office depa. Sebabnya, aku nak pos poskad ke Malaysia. Kah! Tak pernah travel pos poskad. Tengok orang lain buat, macam best je kan. Tu yang beriya tu. 

Muzium yang tutup.
Tugu Ho Chi Minh. Aku tak baca sejarah dia, haha. Tugu ni kat People Committee Hall dan ramai orang masa ni. Ada event kot.
Cathedral depan post office.
Jadi, sebab masa tak berapa nak banyak, terpaksa pilih-pilih tempat yang nak dilawati. Sepanjang jalan dari travel agency ke post office tu ada a few other attraction antaranya Ben Thanh Market, Revolutionary Museum, People Committee Hall dan exactly depan Central Post Office ada Cathedral Notre-Dame. Most of these places tutup hari tu sebab raya cina mungkin, atau sebab hari Ahad kot. Serius aku lupa. Haha. Jadi, boleh ambik gambar dari luar je la.

Yeah, ini tempat yagn dituju, Central Post Office. Ada gambar aku dengan model yang pakai ao dai depan pintu masuk, tapi seganlah nak post kat sini. Haha. Lupa. Hari ni kita boleh nampak kebanyakan wanita akan pakai ao dai, baju tradisional orang Vietnam. Macam baju raya la kiranya kan. CNY.
Penjual depan post office.

Kat post office pulak ramai tourist. Masing-masing tengah sibuk nak pos poskad macam aku jugak. Aku beli poskad kat sini je, 50000VD. Setem pulak 10500VD. 

Bajet sibuk tulis poskad.

This is it!

Lepas pos poskad, balik la semula ke travel agency tadi. Ngam la jugak sampai situ, bas pun sampai. Sebelum tu sempat la jugak beli buah untuk alas perut dalam bas sebab expected sampai ke PP around pukul 9/10 malam. Lama weh!

Around 12.30 tepat la jugak, bas pun gerak kutip penumpang lain dari other few check point kat situ. Boleh kata semuanya omputeh dalam bas tu. Haha. 

Jumpa orang jual kopi lagi arini. Belasah!
Maka, berakhirnya jelajah di kota Saigon. Sekejap je kan. Haha. Actually banyak tempat lagi boleh pergi kat Ho Chi Minh ni. Chu Chi tunnel dan Sungai Mekong. Tu memang famous. Kalau aku ada sehari je lagi kat HCMC memang aku gi, sebab jauh jugak dari HCMC nak ke area tu. Ambik masa sehari la jugak. Takpelah, misi trip kali ni adalah overland kan. So, focus on route je la. Next trip nak sambung dari HCMC mungkin boleh spend sikit masa ke either one of those tempat tu. 

Ok, cukup dulu untuk malam ni. Nanti sambung kat PP plak.

4 comments:

what do you think?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...