what they did

Thursday, November 24, 2016

KL-HCMC-KL Overland Vietnam: Part 1

Salam'alaik

Kisah yang bakal diceritakan kejap lagi mungkin membosankan sebab aku dah lupa terlalu banyak details untuk trip ni. Biasanya pulak, lepas aku tulis satu post tentang satu trip, aku akan malas nak menulis semula. Jadi, doakanlah aku berjaya habiskan 6 hari perjalanan ni dalam beberapa post. Tujuan aku buat post pasal trip ni adalah lebih untuk diri aku sendiri, bukan untuk rujukan orang lain. Jadi jangan la berharap sangat aku akan list down budget. Haha. Kalau tidak, takdelah aku sanggup recall balik kisah perjalanan yang dah lebih setengah tahun ni, kan?

Mulakan dengan tarikh. Exact date memang aku dah lupa. Yang aku ingat, cuti raya cina 2016. Haha. 6 hari trip. Plan redah jugak sebab kebetulan ada bonus tahun ni. So macam pendek akal sikit, tak tau nak buat apa dengan duit bonus, jomlah gi berjalan. Kebetulan juga aku dah lama usha route KL-London overland. Aku juga dah plan untuk buat a few trips untuk completekan route ni. Almaklumlah, budget sekadarnya je kan, terpaksalah buat trip pendek-pendek.

Jadi, lepas berkira-kira jumlah hari yang ada dan lokasi yg perlu dilawati, rasanya sempat kot nak buat trip KL-HCMC-KL dalam 6 hari. Plan asal, nak overland dari KL ke Ho Chi Minh City, then patah balik KL naik flight. Tapi bila check harga tiket flight dari KL ke HCMC mahal ya amat. RM500 tak silap aku one way. Masa tu dah agak patah hati dah. Yelah, bajet ciput la jugak even ada bonus kan. Jadi seboleh-bolehnya nak jimat la kan. Tetiba Allah bagi ilham, why not change the way? Ke HCMC by flight, balik KL baru overland. 

Alhamdulillah, harga tiket murah sikit, RM200++ je one way. Malindo. Bercahaya semula rasa kehidupan. Kah! Memang tak fikir panjang, terus beli tiket. Masa tu takde proper plan lagi pun sebenarnya nak buat apa di mana, nak kena naik tren kat mana, nak settle visa macam mana, pit stop pun tak tau kat mana. Accomodation memang jangan la tanya, tak fikir pun. Memang plan nak walk in je. Haha. Kaya kan? Kah!

Tapi sempat la jugak survey cara beli tiket KTM kat KL Sentral. Tapi semua tiket dah habis kalau ikutkan masa tanya di kaunter tiket KL Sentral. Haha. Entah macam mana, nekadkan juga hati sebab positively think that kalau tak dapat naik tren pun, bas mesti berlambak. Asalkan overland. Biarlah macam cheat sikit pun kan, tapi biarlah, route aku, trip aku. Haha.

Semua planning ni kalau tak silap aku take less than two weeks untuk dijayakan. Itu pun masih banyak scratch dan lubang-lubang planning di sana sini. Haha.

Ok, penat nak tulis. Lepas ni sambung hari kejadian.

Babai.

Barakallahufeek

No comments:

Post a Comment

what do you think?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...