what they did

Friday, February 17, 2017

KL-HCMC-KL Overland: Cambodia Part 2

Salam'alaik...

Aku dah try godek-godek hard disk, tapi tak jumpa la gambar yang sesuai nak letak kat post sebelum ni. Dan yang paling frust, gambar katil dalam bas tu takde! Haha. Mesti aku tengah menggelabah masa tu sebab bas dah nak jalan, so tak terfikir nak ambik gambar. Maaflah ye. Hehe. Dan lagi satu, aku tak perasan aku ada mention di mana-mana, tapi untuk pengetahuan korang, aku gi trip ni ngan member aku.

------------------------------------

Nama hotel yang aku mintak driver motor semalam tu hantar ialah Seng Hout Hotel. Bilik kat hotel tu agak nice la. Ambik bilik yang ada kipas, takde aircond. Sebab planning nak stay kejap je, membazir kalau ambik aircond. Dapat je bilik, membuta la kejap. Buat hilang penat. Tapi tak dapat nak lama, sebab nak kejar masa. Banyak tempat jugak nak pusing Battambang ni.

Sebelum jam 9 pagi, aku dah turun gi receptionist. Mintak depa carikan driver tuk-tuk. Oh, lupa. Semalam masa tunggu receptionist hotel ni bukak pintu, ada guard hotel yang fasih berbahasa Melayu, suggest kami ambik sorang driver tuktuk ni. Actually hotel ni ada a few tuktuk driver yang depa dah letak dalam list kat guest book depa. Dan tuktuk driver yang guard hotel malam tadi bagi tu pun rupanya memang ada dalam list tu. So, receptionist hotel tolong contact tuktuk driver tu, dan alhamdulillah dia free dan boleh ambik kami around 9.30 pagi. So sementara tunggu driver tu sampai, berselfie je la kat lobi hotel. Haha.



Bila tuktuk driver sampai, kami bagitau la dia plan kami roughly hari tu. Selepas nego-nego harga dan lokasi-lokasi dan anggaran masa untuk catch van ke sempadan Thai, so kami pun bergeraklah ke destinasi pertama, Bamboo Train. Tak jauh pun hotel tu dengan Bamboo Train tu. Around 15 minit je. Lupa, kami terus check out dari hotel tadi sebab kami nak ke border Cambodia-Thai hari yang sama. Haha. Sekejap gila check in. Tapi ok la, hotel bagi harga discount jadi $5 sebab half day.


Sampai je Bamboo Train, ramai la jugak orang dah masa tu. Kami tinggalkan beg kat tuktuk even mula-mula was-was jugak nak tinggal. Tapi tawakkal je la. Ada pegawai beruniform yang jaga dan kena bayar, $5 per person. Bamboo Train ni, orang kat sini panggil Norry. Bamboo Train ni sebenarnya rail keretapi lama yang tak jadi kot. Aku lupa history dia. Haha. Jadi silalah google. Tapi yang menarik pasal  Norry ni yang buat kami cancel route Siem Reap dan menuju ke Battambang instead, adalah sebab cara depa kendalikan train ni. Basically Norry ni diperbuat dari buluh-buluh yang disusun dan depa letak atas pulley la kot namanya, macam roda. Then nak bagi benda alah ni bergerak, depa letak motor. Then, depa letak satu norry atas rail keretapi. Rail keretapi pulak ada satu je. Jadi kalau ada lagi satu norry yang datang dari arah bertentangan, sallah satu nory kena mengalah dan depa akan disassemble norry ni untuk bagi laluan norry lagi satu lalu. Lepas tu assemble semula norry dan bolehlah teruskan perjalanan. Faham tak? Haha.

Gambar ihsan google sebab aku takde gambar yang senonoh untuk dipertontonkan. Ini la rupa norry.
Sepanjang perjalanan tu memang berkali-kali la turun naik norry ni untuk bagi laluan kat norry lain untuk lalu. Nice experience. Haha. Lepas sampai hujung landasan tu, driver tinggalkan dalam 10 ke 15 minit, lepas tu kami pun patah balik. Kat hujung landasan tu ada la beberapa kedai yang jual shawl, air kelapa. Tapi sebab bajet yang sangat terhad dan harga yang depa letak pulak kemain mahal, so takde la aku membelinya. Haha. Kesian depa. So, basically itu je la route norry tu.

Settle norry, hari dah tengahari. Driver tuktuk bawak gi beli roti daging buatan Muslim. Serius terbaik weh. Daging tu depa handmade. Tapi kami makan roti tu malam tu masa kat Arayanpratet. Sebab takut tak jumpa kedai halal. Haha. Lepas tapau roti, driver tuktuk bawak kami makan nasi untuk lunch. Menu simple je, tapi sedap. Maybe sebab lapar kot. Haha. Bila kau dapat makan nasi kat negara orang ni, kau akan rasa nikmatnya makan. Haha.

Kedai jual roti daging marvellous!
Menu tengahari. Ikan talapia tasik Tonle Sap tu. Pastu kami jatuh cinta dengan teh Cambodia di sini. Haha.

Then, destinasi seterusnya, killing field. Kat sini la aku banyak belajar sejarah Cambodia yang selama ni aku tak pernah tau. Killing field ni menyimpan memori tentang kekejaman suku Khemr membunuh 10008 orang rakyat marhaen yang tidak berdosa hanya untuk menunjukkan kuasa. Peristiwa hitam ni berlaku sekitar tahun 70-an. Ilustrasi kekejaman suku Khmer ni dipahat di dinding wat kat sini. Menurut driver tuktuk tu, zaman sekarang ada lagi saki baki suku Khmer ni, tapi depa duduk terasing kat sempadan-sempadan Cambodia.

Antara ilustrasi yang mengisahkan kekejaman kaum Khmer.

Cerita yang berlaku. Sila zoom untuk paparan lebih jelas.

Sebaklah jugak aku baca kisah sejarah depa ni. Tahun 70-an tak la lama sangat. Kita kat Malaysia dah merdeka dah waktu tu. Tapi rakyat Cambodia hidup dalam ketakutan lagi. Sebak woo.

Habis di killing field, kami ke satu wat bernama Wat Ek Phnom. Yang menariknya tentang wat ni, ia adalah wat yang tertua di Battambang. Kira tak pergi Angkor wat tapi gi wat ni, kira ok la kan. Aku sejak gi Candi Borobudur dulu dan kecewa dengan ketidakbest-annya, aku terus tak minat nak gi candi, wat dan yang seangkatan. Sebab tu aku reject Angkor Wat dan ke Battambang. Haha. Tapi dah takde tempat lain nak pusing, gi je la wat ni kan. Haha. Dapatlah jugak minum air tebu kat luar wat tu menghilangkan haus. Kakaka.

Tapi sebelum sampai ke Wat Ek Phnom, tuktuk driver bawak kami ke tempat memproses rice paper. Rice paper ni depa buat macam balut popia ke ape ntah. Tapi makanan tradisi depa la

Proses pengeringan.

Dua beranak yang tengah bekerja.

Wat Ek Phnom.
 Cukuplah sampai situ dulu. Nanti aku sambung cerita lagi. Haha.
 Ciau~

Driver tuktuk yang berbakti.

Wednesday, February 15, 2017

KL-HCMC-KL Overland: Cambodia Part 1

Salam'alaik

Haha.. Kan aku dah kata, separuh jalan je semangat aku nak update kisah overland aku. Malas begitu mudah menguasai. Lagi satu sebab, aku dah lupa! Haha. Tapi takpelah, aku gagahkan juga belek gambar lama dan cuba untuk refresh memory. Sila datang kembali wahai memori.

-------------------------------------------

Kat dalam bas menuju ke Phnom Penh, seat aku hat paling belakang. Waktu naik tu, tak ramai lagi penumpang. Lepas bas mula bergerak dan singgah ke beberapa pit stop, bas makin ramai yang naik dan akhirnya penuh sebelum benar-benar meninggalkan bandar Ho Chi Minh.

Aku tak ingat dah berapa lama lepas tu kami sampai ke border Vietnam-Cambodia. Kat situ, kami kena turun dari bas, berkumpul dan beratur beramai-ramai untuk stamp passport keluar Vietnam. Simple gila border tu. Macam rupa gudang pun ada. Lepas habis stamp passport, kami kena naik bas semula untuk ke border belah Cambodia. Kat sini lebih nice. Sikit la. Lepas settle urusan kat border, perjalanan diteruskan. Entah berapa kali aku bangun tido dan bangun semula, akhirnya kami sampai ke bandar Phnom Penh. Waktu tu dah jam 9 malam waktu tempatan.

Sampai je, benda pertama aku cari, toilet. Haha. Lama tu atas bas tadi. Mujur office company bas yang aku naik tu ada toilet. Mudahlah kerja aku. Lepas settle urusan, perkara kedua, cari tiket bas ke Battambang. Aku tak ingat kenapa aku tak beli tiket kat company bas yang sama dari HCMC ke PP tadi, mungkin tiket habis atau tiket lewat atau juga mungkin mahal. Tapi waktu lepas cancel nak beli tiket dari bas Ibis (bas dari HCMC ke PP), ada sorang mamat datang offer tuk tuk dia. Aku beritahulah yang aku nak cari tiket bas ke Battambang, then nak cari kedai makanan halal then nak cari sim kad local. Dia cakap dia tau semua tu dan dia boleh bawak aku gi cari semua tu dan hantar aku semula ke stesen bas untuk ambik bas ke Battambang. Bagai orang mengantuk disorong bantal, setuju je la kan. Haha.

Lepas nego harga, dia pun bawak ke kaunter jual tiket bas. Alhamdulillah penjaga kaunter tu speak a decent English. Much better than me pulak tu! So dia pun promote la bamboo train kat Battambang yang memang aku dah bubuh dalam itinerary aku. Urusan jual beli tiket berakhir segera. Aku beli katil atas. Ok, bas depa ni ada sleepers which going to be a new experience for me. Mana ada bas ada katil kat Malaysia kan. Dua tingkat pulak tu. Aku ambik katil atas. Nanti kita cerita rupa katil tu macam mana. Haha.

Lepas settle urusan tiket, mamat tuktuk tu bawak aku ke tuktuk dia. Rupanya dia mencari rezeki ditemani wife dia dan anak dia sorang. Bagus betul wife dia. Mamat tu bawak la aku gi cari sim kad dan kedai makanan halal. Waktu tu kedai banyak dah tutup. Rasanya dah kira lewat malam jugak waktu tu. Kira rezeki la dapat beli simkad dan dapat makan kat kedai halal lepas seharian tak makan. Salah seorang pekerja kedai makan tu pernah menetap kat Johor rupanya, jadi dia fasih la cakap Melayu. Dia kata kat PP tu tak banayk kedai makan halal. Entah ye entah tak. Layan je la. Haha. Aku tumpang solat kat kedai makan tu. Lepas siap solat, waktu dah dekat pukul 10. Mamat tuktuk hantar balik ke stesen bas dan bas rupanya dah tunggu. Haha. Mujur tak terlepas bas je.

Ok tibalah part best. Haha. Aku memang tak boleh bayangkan la rupa bas berkatil ni macam mana. Sebelum naik, depa suruh tanggal kasut, masuk dalam plastik beg. Naik bas je, suasana suram. Laluan tengah sempit muat-muat je nak lalu sebab kiri kanan dah penuh dengan katil. Sampai ke katil aku, nak memanjat tu dah satu hal. Badan beratlah katakan. Lepas tu katil atas punyalah sempit. Cuba imagine, kalau kita naik bas ekspress kan ada tempat simpan beg kat atas kepala tu kan? Jarak antara tempat letak beg dengan katil tempat baring adalah lebih kurang dua jengkal. Kira senang cerita, depa kata boleh muat dua orang, tapi kalau naik dua orang, sorang akan tersiksa tak boleh duduk sebab terlalu sempit. Belum kira lagi katil aku tu air cond rosak, tak boleh slow. Beku woi!

Makanya sepanjang perjalanan aku rasa nak maki tapi ku tahan jebat. Haha. Tapi lelap la jugak maybe sebab penat kan. 

Around pukul 4 pagi kot, konduktor bas kejut kata dah sampai Battambang. Dengan muka selebet bangun tido, cepat-cepatlah turun bas. Turun je bas, dah kemain ramai penunggang moto tunggu, tanya nak gi mana. Semua berjaya kutepis. Aku cari port yang agak jauh dari depa semua. Bagi aku masa fikir kejap. Blur tak hilang lagi. Ada mamat lain pulak datang bertanya aku nak ke mana. Aku tak layan lagi sambil perhati sekeliling. Seriuslah. Sunyi kot kawasan bas tu turunkan kami. Lepas bas tu blah, dan moto-moto yang ada bawak penumpang depa, tinggallah a few other penunggang motor yang masih melepak menunggu penumpang dari bas seterusnya mungkin. Selain tu, takde apa pun kat situ. Bas turunkan kami semua memang tepi jalan. Bukannya stesen bas. Seriau gak aku. Dah la memang tak tau nak menuju hotel mana. Haha. Sementara mamat tu duk pujuk lagi suruh naik dengan dia, aku sempatla jugak search hotel terdekat. So, sebab cuak nak stay situ lama-lama, aku pun agree je la nak naik dengan mamat tu gi hotel yang aku search tu.

Alhamdulillah, selamat sampai ke hotel yang dituju. Alhamdulillah jugak hotel tu boleh je check in even pukul 4 pagi. Haha. Phew, lega dah dapat bilik. What a journey.

Ok, sampai sini dulu. Aku malas nak upload gambar. Nanti kalau ada aku update. Haha.

Ciau~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...